Alături de frigider, aragzul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din bucătărie. Odată cu modernizarea bucătăriilor, tot mai multe persoane optează pentru o plită incorporabilă, în locul unui aragaz tradițional. Una dintre cele mai bune plite arată elegant și se asigură că poți găti mese gustoase și sănătoase pentru toți membrii familiei, fără a face prea multă mizerie.
Sunt zeci de modele de plite incorporabile disponibile pe piață, fiecare oferind funcții și tehnologii diferite. În acest articol am inclus cele mai bune și mai populare modele de plite și pe oricare dintre ele o vei alege, va face o treabă minunată în bucătăria ta.
Dacă te grăbești, consultă tabelul de mai jos pentru topul nostru cu cele mai bune 5 plite incorporabile. Apoi vei găsi recenzia pentru fiecare dintre acestea și un ghid al cumpărătorului pentru a te ajuta să alegi plita potrivită.
Nume | Tip plită | Arzătoare | |
---|---|---|---|
Beko HIAG64225SX | Pe gaz | 4 | Verifică Preț |
Electrolux EGD6576NOK | Mixta | 4 | Verifică Preț |
Samsung C61R2AAST/BOL | Electrică | 4 | Verifică Preț |
Electrolux EIT60428C | Inducție | 4 | Verifică Preț |
Hansa BHC36177 | Electrică | 2 | Verifică Preț |
Top 5 cele mai bune plite în 2025
1. Beko HIAG64225SX – Cea mai bună plită pe gaz
- Tip incastrare: Incorporabil
- Tip alimentare: Gaz natural
- Numar arzatoare: 4
- Putere: 7.4 kW
- Material: Inox
- Functii: Oprire automata
- Dimensiuni: 58 x 51 x 4.6 cm
Recenzie
Beko se remarcă prin varietatea de produse pe care le pune la dispoziția utilizatorilor, iar electrocasnicele se află printre acestea. Plita Beko HIAG64225SX este un model remarcabil al acestui producător, fiind apreciată de sute de utilizatori.
Alcătuită din inox, Beko HIAG64225SX este o plită calitativă, dar cu un design simplu și minimalist. Construcția din inox, împreună cu grătarele din fontă asigură o curățare foarte ușoară a plitei. Beko HIAG64225SX are 4 arzătoare ce dezvoltă o putere totală de 7.4 kW, fiind dispuse astfel: un arzător mic de 1 kW, două arzătoare medii de 2 kW și un arzător mare de 2.9 kW.
Un lucru de remarcat despre arzătoarele acestei plite este faptul că vin cu tehnologia HIGH-EFFICIENCY™ GAS BURNER, reușind să reducă consumul de gaz cu până la 25% față de alte plite de pe piață. De asemenea, plita va întrerupe imediat alimentarea cu gaz în cazul stingerii accidentale a flăcării. Astfel, procesul de preparare se va desfășura în siguranță.
Beko HIAG64225SX dispune de aprindere electrică integrată, fiind dotată și cu sistemul special împotriva scurgerilor de gaz și duze pentru GPL. Având în vedere prețul redus și mulțimea de caracteristici oferite, Beko HIAG64225SX este una dintre cele mai bune plite pe gaz pe care o poți cumpăra chiar acum.
2. Electrolux EGD6576NOK – Cea mai bună plită mixtă
- Tip incastrare: Incorporabil
- Tip alimentare: Mixt
- Numar arzatoare: 4
- Putere: 8.3 kW
- Material: Ceramica
- Functii: Oprire automata, Timer, Protectie copii, Semnal sonor la finalizarea programului
- Dimensiuni: 59 x 52 x 4.6 cm
Recenzie
Plita incorporabilă Electrolux EGD6576NOK oferă un sistem foarte eficient de gătire, care te va ajuta să prepari mereu rapid și la un control ridicat mâncărurile preferate. Plita are un aspect elegant și modern, la acest lucru contribuind suprafața netedă și neagră.
Electrolux EGD6576NOK atrage atenția prin faptul că este mixtă. Astfel, o zonă este prevăzută cu suporți din fontă și funcționează pe gaz, iar cealaltă este perfect netedă și funcționează prin inducție. Modelul este foarte ușor de curățat, suprafața ceramică fiind suficient de șters cu o cârpă sau un burete. Totodată, întrucât suprafața nu se încălzește în exces datorită inducției, nu există riscul de accidentare, iar stropii și petele nu se vor întări.
Aparatul este dotat cu 4 arzătoare, câte două pentru fiecare tip de funcționare. Există două arzătoare normale și două mari, cele mari având puterea de 3.3 kW și respectiv 2.7 kW, în timp ce arzătoarele normale au puterea de 2.3 kW și 1.9 kW. Funcționarea cu inducție este mult mai eficientă și oferă un control mai mare asupra procesului de gătire.
Electrolux EGD6576NOK are un consum de 3700 W. Ai spune că funcționarea pe gaz este mai economică, dar nu e deloc așa. Folosind zona de gătit prin inducție vei economisi mai mulți bani, consumul de curent fiind mai mic decât cel de gaz.
3. Samsung C61R2AAST/BOL – Cea mai bună plită electrică
- Tip incastrare: Incorporabil
- Tip alimentare: Vitroceramica
- Numar arzatoare: 4
- Putere: 6 kW
- Material: Ceramica
- Functii: Oprire automata, Sistem aprindere, Indicator de caldura reziduala
- Dimensiuni: 57.5 x 50.5 x 5.26 cm
Recenzie
În ultimul timp se evidențiază nevoia și plusul estetic pe care trebuie să-l aduca bucătăria în cadrul locuinței, valabil mai ales în bucătăriile care comunică cu living-ul, open space, determinând o creștere a cererii electrocasnicelor pe culoarea neagră. Plita incorporabilă Samsung C61R2AAST/BOL este o opțiune pentru o astfel de solicitare.
Design-ul modern de culoare negru antracit cu rame laterale din inox și cu posibilitate de instalare la nivelul blatului, este potrivit pentru un produs de ultimă generație. Plita incorporabilă Samsung C61R2AAST/BOL are dimensiunile standard de 57.5 x 50.5 x 5.26 cm și o greutate de 7,5 Kg.
Suprafața plitei este făcută din cristal vitroceramic, are un design elegant și este foarte ușor de curățat. Datorită procesului de producție inovator dezvoltat și patentat de SCHOTT, acest model vitroceramic de la Samsung este produs fără a se utiliza în procesul de fabricație arsenic sau metale grele. Aceasta soluție, unică in lume, asigură beneficii considerabile pentru mediul înconjurator.
Samsung C61R2AAST/BOL dispune de o putere maximă de 6 kW, fiind împărțită între 2 arzătoare mici de 1.2 kW și 2 arzătoare mari de 1.8 kW. Controlul arzătoarelor se face prin intermediul butoanelor cu touch, ce oferă proteție pentru copii. Dacă vrei o plită electrică modernă și nu ești dispus să plătești în plus pentru una cu inducție, atunci Samsung C61R2AAST/BOL este cea mai bună alegere pentru tine.
4. Electrolux EIT60428C – Cea mai bună plită cu inducție
- Tip incastrare: Incorporabil
- Tip alimentare: Inductie
- Numar arzatoare: 4
- Putere: 2.8 kW
- Material: Sticla
- Functii: Oprire automata, Protectie copii, Detectare automata a vasului de gatit
- Dimensiuni: 59 x 52 x 4.6 cm
Recenzie
Electrolux EIT60428C este o plită cu inducție și design elegant din sticlă securizată de culoare neagră. Panoul de control cu touch contribuie la designul modern al plitei, care se va putea instala într-o bucătărie recent renovată, alături de alte aparate electrocasnice cu finisaje lucioase.
Electrolux EIT60428C are 4 zone de gătit, una mare de 2.8 kW, una medie de 1.8 kW și două mici de 1.2 kW. Plita utilizează tehnologia inteligentă cu inducție care activează zonele de căldură doar atunci când un vas se află deasupra lor, dezactivându-le automat atunci când vasele sunt luate.
Panoul de control se află în partea din dreapta față și conține butoane cu touch pentru fiecare din cele 4 zone de gătit. Puterea fiecărei zone de gătit poate fi setată în 9 trepte, în funcție de alimentele pe care le prepari, iar pentru atingerea unei temperaturi ridicate rapid ai la dispoziție funcția Booster. Curățarea plitei se face foarte ușor cu o cârpă umedă.
În concluzie, Electrolux EIT60428C este o plită modernă cu inducție cu design elegant și zone de gătire cu putere bună. Cele 9 trepte de putere pentru fiecare zonă de gătit, panoul de control cu touch și funcția Booster sunt alte avantaje care fac din Electrolux EIT60428C una dintre cele mai bune plite cu inducție de pe piață.
5. Hansa BHC36177 – Cea mai bună plită cu 2 ochiuri
- Tip incastrare: Incorporabil
- Tip alimentare: Vitroceramica
- Numar arzatoare: 2
- Putere: 3 kW
- Material: Ceramica & Sticla
- Functii: Timer, Protectie copii, Indicator de caldura reziduala
- Dimensiuni: 39.2 x 49.2 x 4.8 cm
Recenzie
Hansa BHC36177 este o plită electrică vitoceramică destinată în special bucătăriilor moderne care nu dispun de un spațiu generos. Plita are o lățime de doar 39.2 cm, o lungime de 49.2 cm și o înălțime de 4.8 cm.
La fel ca majoritatea plitelor electrice de pe piață, Hansa BHC36177 este alcătuită dintr-o sticlă ceramică foarte calitativă de culoare neagră. Acest material este ușor de curățat, fiind necesară doar o cârpă umedă.
Hansa BHC36177 dispune de 2 zone de gătit, controlate cu ajutorul butoanelor cu touch din partea inferioară. Cele 2 zone de gătit dezvoltă o putere de 1.2 kW, respectiv 1.8 kW, fiind suficient de performante pentru a prepara orice fel de mâncare. Plita oferă 3 trepte de încălzire și te avertizează cu litera „H” dacă temperatura este de peste 60 °C la sfârșitul utilizării.
Hansa BHC36177 este una dintre cele mai bune plite vitoceramice de pe piață, ideală pentru bucătăriile mici și pentru spații înguste. Arată modern și minimalist, este alcătuită din materiale de calitate și vine la un preț mai mult decât decent.
Ghidul cumpărătorului pentru cele mai bune plite în 2025
Alegerea uneia dintre cele mai bune plite poate fi dificilă, deoarece există o mulțime de modele disponibile, toate oferind caracteristici diferite.
Există trei tipuri principale de plită din care poți alege – gaz, vitoceramică și cu inducție – și fiecare are avantajele și dezavantajele sale.
În cele ce urmează, vom analiza fiecare tip de plită și îți vom oferi, de asemenea, niște sfaturi de care să ții cont atunci când cumperi cea mai bună plită pentru bucătăria ta.
Plită pe gaz: argumente pro și contra
Dacă dorești controlul instantaneu al căldurii, o plită pe gaz ar putea fi alegerea potrivită. Plitele pe gaz folosesc un sistem electronic de aprindere care creează o scânteie (acel zgomot de clic pe care îl auzi) atunci când pornești arzătorul, creând flacăra albastră. Rotirea butonului de control îți permite să controlezi cât de mult gaz ajunge la arzător. Astfel, cu cât rotești butonul mai mult, cu atât se eliberează mai mult gaz.
Pro
- Căldura este ușor de controlat cu feedback vizual atunci când ridici și cobori flacăra.
- Plitele de gătit pe gaz vin într-o varietate de modele și finisaje, inclusiv email, sticlă și oțel inoxidabil, precum și grătare din email sau fontă.
- Dacă îți place să gătești cartofi prăjiți, multe plite pe gaz vin cu un arzător special conceput pentru wok-uri.
- Unele opțiuni mai mari au un arzător de formă alungită pentru a fi folosit cu un grill.
Contra
- Plitele pe gaz trebuie instalate de către un profesionist.
- Nu au cronometre de gătit sau blocare pentru copii.
- Au multe părți care trebuie îndepărtate pentru curățare.
- Grătarele din fontă pot fi voluminoase și greu de curățat.
- Finisajele din sticlă și oțel inoxidabil necesită mai mult efort la curățare.
- Flăcările de gaz eliberează cantități mici de contaminanți, cum ar fi dioxidul de azot, care pot agrava astmul și alte afecțiuni respiratorii.
Înainte de a cumpăra una dintre cele mai bune plite pe gaz, verifică dacă gazul de la rețea este disponibil acolo unde locuiești. Dacă nu există și vrei neapărat o plită pe gaz, poți folosi și o butelie, deși este mai incomodă, iar gazul mult mai scump.
Plită vitoceramică: argumente pro și contra
Plitele vitoceramice merită luate în considerare dacă ești în căutarea unui design elegant și minimalist pentru bucătăria ta. Plitele vitoceramice au elemente metalice spiralate sub suprafața de sticlă și sunt încălzite electronic.
Pro
- Plitele din ceramică au o suprafață netedă, deci sunt foarte ușor de curățat.
- Sunt deosebit de utile pentru gătirea alimentelor care necesită temperaturi foarte scăzute, cum ar fi topirea ciocolatei.
Contra
- Plitele vitoceramice nu sunt la fel de controlabile precum gazul – ele răspund mai încet la schimbările de temperatură.
- Vărsările pe suprafața plitei se pot coace, așa că trebuie să le ștergi rapid.
- Adesea, pe marginea plitei nu există nicio buză pentru a reține scurgerile.
- Sticla ceramică reține căldura, așa că trebuie să ai grijă la alimentele delicate.
- Ele rețin căldura chiar și după ce sunt oprite – multe vin cu lumini de avertizare pentru „plită fierbinte” care rămân aprinse până când suprafața atinge o temperatură sigură.
Plită cu inducție: argumente pro și contra
Pentru performanțe superioare și design elegant, alege una dintre cele mai bune plite cu inducție. Inducția funcționează printr-un câmp magnetic care încălzește doar suprafața vasului de gătit, în loc să încălzească întrega suprafață a plitei.
Pro
- Inducția este cea mai rapidă metodă de gătit și la fel de controlabilă ca gazul.
- Plitele de gătit cu inducție au o suprafață netedă, deci sunt ușor de curățat.
- Se încălzesc foarte repede și răspund instantaneu la schimbările de temperatură.
- Ele vin cu multe caracteristici de siguranță, cum ar fi senzori de siguranță care monitorizează temperatura, oprire automată în cazul în care vasele de gătit se supraîncălzesc,, blocarea panoului de control pentru copii și detectarea vasului.
- Multe plite cu inducție vin cu „power boost” pentru fierberea apei, prăjirea sau gătirea cărnii. Această tehnologie încălzește vasele și mai repede, economisind aproximativ o treime din timpul normal de încălzire.
- Sunt mai ușor de curățat decât alte plite.
Contra
- Plitele cu inducție sunt în general mai scumpe decât plitele din ceramică sau pe gaz.
- Nu există feedback vizual al cantității de căldură emise.
- Poți utiliza numai anumite tipuri de vase care sunt compatibile cu inducția (vasele adecvate trebuie să aibă o bază feroasă).
- Dimensiunea bazei vaselor de gătit trebuie să se potrivească îndeaproape cu zona de gătit – dacă este prea mică, plita nu va răspunde, iar dacă este prea mare, nu va fi eficientă din punct de vedere energetic.
- Este posibil să observi unele zgomote – un bâzâit sau un zumzet sunt frecvente și pot apărea dacă vasele de gătit nu au o reținere magnetică puternică. Ventilatorul de răcire al plitei poate fi, de asemenea, cauza unora dintre zgomote.
După ce te-ai hotărât care tip de plită este potrivit pentru tine, mai rămâne să te hotărâști asupra dimensiunii, culorii și mărcii. Cele mai bune marci de plite incorporabile în acest moment sunt Bosch, Electrolux, Beko și Hansa.
Ți-a plăcut acest articol? Îți recomandăm să citești în continuare ghidul pentru alegerea celui mai bun frigider sau a celei mai bune masini de spalat rufe!
Alexandru Pestrițu este un blogger din România pasionat de antreprenoriat, tehnologie și călătorii. Un adevărat avgeek dornic să descopere cele mai noi „secrete” ale gadget-urilor care ne fac viața de zi cu zi mai bună.